”Vær selv den forandring, du ønsker at se! ”

Vitsøhus Fotos Bjørg Kiær (2)

… nu står det dansk-tyske par midt i det, de kalder deres livs største projekt

Et par med noget på hjerte

Petra og Morten Dall, der begge er permakultur-designere, har startet et ambitiøst projekt op ved Vitsø i Søby.

De har lagt deres liv om for at leve med permakulturens principper om bæredygtighed. Principper, der idag kan mærkes, ses og smages på Vitsøhus.

TEKST: JYTTE WEISS BRINKS/ FOTO: BJØRG KIÆR

Petra og Morten Dall har altid levet og åndet for naturen, og nu står det dansk-tyske par midt i det, de kalder deres livs største projekt. Projektet hedder Vitsøhus og ligger som led i den foretagsomme perlerække af tysk/danske kreative iværksættere, der gennem de seneste år har bosat sig og har kastet sig ud i at realisere deres livsdrømme i Søby.

Vitsøhus ligger med sit skrånende terræn direkte ned til Vitsø Nor – den ærøske naturperle, hvor enhver ornitolog ville falde i svime over det mangfoldige fugleliv. Gennem de seneste år har parret omlagt gårdens jorder til en dejlig permakulturhave, hvor et væld af plantearter, krydderurter, rosenbuske og grøntsager danner en frodig samhørighed.

Vitsøhus Permakultur Have 2 - Fotos Bjørg Kiær

… den sagte summen af insekter og en intens stilhed maner til tavs fordybelse

Vitsøhus permakulturhave er anlagt som en besøgshave med et stisystem, der tillader den besøgende at gå på opdagelse i den overdådige flora, hvor duftene af både gængse og sjældne urter, den sagte summen af insekter og en intens stilhed, maner til tavs fordybelse.

Fra monokultur til mangfoldighed

IVitsøhus Permakultur Have - Søby Ærø - Foto Bjørg Kiær

Men denne dag bliver vi vist rundt af Petra og Morten Dall, og snakken går livligt. For vi står midt i hjertet af deres livsdrøm. Et bæredygtigt naturrum, som det har taget år, hårdt arbejde og målrettet brug af permakultur-teknikker at fremelske af den hårde, tørre jord.

”Da vi overtog Vitsøhus, var det hele konventionelt dyrket mark. Det var én stor monokultur, hvor man havde brugt sprøjtemidler gennem en årrække. Jorden var meget udpint, og arbejdet med at præparere og genstarte jorden, har været en af de største opgaver i forbindelse med at skabe dette sted”, fortæller Morten Dall.

Undervejs plukker Petra Dall forskellige krydderurter, som vi smager på. Hun fortæller passioneret om de forskellige urter og planter og om principperne bag permakultur, så man bliver overrasket over, at jorden overhovedet dyrkes på andre måder end efter disse principper om bæredygtighed og helhedstænkning. I denne tankegang er naturen noget man forsøger at forstå og være medskaber af. Her arbejder man sammen med naturen om at avle mad fra jorden, fremfor kunstigt at presse store bulkprodukter ud af den.

 

Guidede ture og grøn viden

Parrets passion omkring de permakulturelle principper er forstærket af besøg hos den internationalt kendte østrigske permakultur-pionér, forfatter og ’revolutionær-farmer’ Sepp Holzer. Det er også ham, der har rådet parret til at anlægge to søer, der fungerer som en slags naturlig solfanger, og dermed skaber et lille klimabælte, hvor de mere varmekrævende planter trives.

Vitsøhus Permakultur Have - Fotos Bjørg Kiær

De overnattende gæster har selvfølgelig fri adgang til at gå rundt i haven og nyde den på egen hånd som del af deres ophold

Gåturen rundt i det lille permakulturelle paradis tager cirka halvanden time. Undervejs øser parret af deres viden, og derfor giver det også mening, da Morten Dall efterfølgende fortæller, at guidede ture i haven er en del af Vitsøhus-konceptet. Disse guidede ture kan forudbestilles og gives mod betaling; uanset om man er gæst i overnatningsdelen, generelt nysgerrig på permakultur og dens elementer som f.eks. kartoffeltårn, regnormefarm og  biorollo – eller hvis man bare elsker smukke haver. ”De overnattende gæster i vores ferieboliger har selvfølgelig fri adgang til at gå rundt i haven og nyde den på egen hånd som del af deres ophold,” fortæller Morten Dall.

Et par med noget på hjerte

Vitsøhus Permakultur Have - Søby Ærø - Foto Bjørg KiærPetra og Morten Dall er endnu et af de par, der er flyttet til Ærø fra Tyskland med noget på hjerte og en skarp sans for at fortælle målrettede historier til deres gæster.

Da vi kommer videre i rundvisningen er det tydeligt, at her er et overnatningssted, som vil meget mere end sælge en seng og en morgenmad. Her kan man lære nyt, hvis man er interesseret i bæredygtighed, transition, selvforsyning og bevarelse af naturressourcer. Her kan man opleve naturen på nye måder, hvis man ønsker at der skal ske lidt mere.

I garagen står en håndfuld nyindkøbte Segways, som Morten Dall stolt viser frem. ”Jeg har brugt min pensionsopsparing på disse her!”

Han klukker lunt, og vi er lidt i tvivl om hvorvidt han mener det. ”Disse Segways er en vigtig del af den aktivitetsprofil, vi har på Vitsøhus. Man skal tage hjem efter et besøg hos os med følelsen af, at man har oplevet eller gjort noget specielt på sin ferie her på Ærø.”

 

Segways og naturoplevelser

De parkerede Segways ligner ikke de strømlinede udgaver, man ser i byerne. De er udstyret med store, bløde terrængående dæk. De skal nemlig kunne forcere grus- og jordveje, vandpytter og andre naturlige småforhindringer. For disse Segways er indkøbt, så man kan opleve naturrigdommen på og omkring ejendommen. Morten Dall fortæller med synlig stolthed, at de i tilgift har anlagt Danmarks længste udendørs Segwaybane.

Til vores store overraskelse får vi udleveret hjelme. Vi skal nemlig ud at køre Segway. Til de læsere, der ikke ved hvad en Segway er, så kan man beskrive den som et tohjulet, eldrevet køretøj som man står oprejst på. Jo mere man læner sig fremad, des mere gasser Segway’en op – og tilsvarende bremser den, hvis man læner sig tilbage. Takket være et gyroskopisk design kan Segway’en i princippet rotere om sin egen akse. Det vil sige, at hvis man trykker styret mod venstre – så drejer Segway’en til venstre. Og tilsvarende til højre.

Vitsøhus - Foto Bjørg Kiær (5)

… efter et par prøverunder foran garagen kører vi afsted ned ad jordstien mod Vitsø Nor, der ligger og glimter mellem træerne for foden af bakken.

Da hjelmene er kommet på, får vi en kort og myndig instruktion af Morten Dall. Han pointerer, at selv om det kan være fristende, så er Segway’en ikke til at køre ræs på. Det kunne vi nu heller ikke drømme om. Når man første gang står på en tohjulet konstruktion, der er i stand til at dreje om sin egen akse på sekunder og hvis fremdrift styres med kroppens vægtfordeling, er det faktisk ikke det første der falder én ind.

Men det er forbavsende enkelt at holde balancen. At styre Segway’en sker intuitivt – så efter et par prøverunder foran garagen kører vi afsted ned ad grusvejen mod Vitsø Nor, der ligger og glitrer mellem træerne for foden af bakken.

Overraskende sjovt

Det går rask afsted, og de eldrevne Segways er stort set lydløse. Det eneste man hører, er en sagte summen og den sprøde knasen af dækkene mod den tørre grusvej. Smag og behag er naturligvis forskellig, men undertegnede tager sig selv i at nyde suset og morskaben ved det tohjulede køretøj og jeg opdager, at naturoplevelsen får ny karakter. Det er som en cykeltur, hvor vinden tager fat i håret og naturens dufte og lyde omslutter én – bare ekstra sjovt.

Turen på Segway langs Vitsø Nors breder er utrolig smuk. Vi tager farten af, og kører i roligt tempo gennem trætunneler, hvor den solplettede sti slynger sig. Og forbi små engarealer med græssende højlandskvæg. Skønheden er utrolig, og det er svært at se, hvordan dette ikke kan blive en succes hos Vitsøhus’ gæster. Vi møder en hundelufter og passerer hende gnidningsfrit på den smalle sti. De manøvrelette Segways er lette at liste forbi i lavt tempo.

Suppecafé med indhold

Vitsøhus Permakultur Have - Foto Bjørg Kiær

Da vi kommer tilbage til Vitsøhus og modvilligt parkerer vores Segways, er det tid til en besigtigelse af det, der skal blive til Vitsøhus Suppecafé. Da dette interview blev til, var stedet stadig under opbygning, og det, der skal blive til suppecafé er et virvar af uinstallerede køkkenelementer, papkasser og køreklart inventar, der venter på at finde sin rette plads.

Men Morten og Petra Dalls vision for suppecaféen er klar: ”Vi vil gerne skabe et lille sted, hvor vores gæster, de forbipasserende fra landevejen, ærøboerne og alle andre kan komme ind og spise lækker, hjemmelavet suppe lavet på urter og grøntsager; fortrinsvis fra Vitsøhus’ egen have. Vores koncept hedder ’eat and read’, og det er meningen, at man som gæst i vores café skal kunne fordybe sig i en bog og nyde den formidable udsigt over Vitsø Nor i dejlig fred og ro”

I caféen kan man også købe, kage og sunde smoothies og hjemmelavet saft brygget på krydderurter eller bær fra Vitsøhus’ jorder. Suppecaféen slog dørene op i juni 2014, og holder åbent fra 11.00 – 20.00 i månederne juni – august. Uden for sæsonen skal man lige ringe og reservere mindst 2 timer inden, påpeger Petra Dall.

 

Formidling til inspiration

Det er primært Petra Dall, der står bag de sunde smoothies og supper. Hendes interesse for naturlægemidler er så dyb, at hun udbyder seminarer og workshops, hvor interesserede kan lære at fremstille sunde fødevarer på basis af læge-, krydder- og vilde urter fra haven og den omgivende natur. Formidlingen er en integreret del af Vitsøhus’ koncept: Parret er meget opsat på at vise alverden, at jordbrug og ernæring kan anskues på helt andre måder end vi er vant til, og at sundhedsværdien i planter og urter fra sunde, naturlige omgivelser kan være som ren medicin.

Vitsøhus Permakultur Have 1 - Fotos Bjørg Kiær

Parret er meget opsatte på at vise alverden, at jordbrug kan anskues på helt andre måder end vi er vant til, og at sundhedsværdien i planter og urter fra sunde, naturlige omgivelser kan være ren medicin

 

 

Vitsøhus har også en lille havebutik, hvor man kan købe aflæggere af gårdens utallige krydderurter, lægeurter, planter og roser. Her kan man også finde urtete, som er fremstillet af urter fra Vitsøhus’ permakulturhave, økologiske frø, håndlavede haveredskaber af høj kvalitet og andre lækre ting til den kvalitetsbevidste haveejer. Som en bonus kan man få haveråd og ideér til, hvordan man selv kan skabe mere bæredygtighed og mangfoldighed.

Før vi tager afsked med parret  og deres imponerende sted,  må jeg lige spørge dem om de nogensinde har fortrudt deres valg om at flytte til Ærø og starte et livsprojekt op af disse dimensioner. Men Morten Dall trækker blot på skuldrene og siger: ”Vi havde ikke rigtig noget valg. Der er så meget galt med den måde, man behandler naturen på, og det faldt os for brystet. Så må man jo selv være den forandring, man ønsker at se i verden.”

Og med dette citat af Mahatma Gandhi kører vi tilbage til Ærøskøbing med en forstærket følelse af, at der sker rigtig spændende ting i Søby disse dage.

Vitsøhus Fotos Bjørg Kiær (45)

Der er så meget galt med den måde, vi behandler naturen på og det faldt os for brystet. Og så må man jo selv være den forandring, man ønsker at se i verden

 

FAKTA

Vitsøhus - Foto Bjørg Kiær (4)– 80 forskellige frugt- og energitræer og buske, mere end 400 læge- og krydderurter, over 130 forskellige rose

– Mikroklima-areal med søer

– “Eat & read”: Suppecafé med bogudvalg (gratis Wi-Fi)

– Butik med haveredskaber, krydder- og lægeurter, roser, vintageglas og keramik

– Historiske landbrugsmaskiner

– Guidede ture, seminarer og kurser

– Segwayture; på bane eller guidede ture omkring Vitsø. Firma- eller foreningsevents efter aftale

Åbningstider

Café, butik og besøgshave har åbent hele Påsken og månederne juni – August; samt efter aftale
Café, butik: September – Maj ved forudbestilling mindst 2 timer inden

Segwayture:  Husk at booke tur i forvejen

Læs mere om Vitsøhus på www.vitsoehus.dk