Yogastudio Ærø - et sted med indhold

Yogastudio Ærø – Et sted med indhold

Drømmen, der blev virkelighed

Ærø var det naturlige valg, da det tyske par Dorit Lassen og Johannes Hets skulle vælge udgangspunktet for realiseringen af deres livsdrøm. Men de er bestemt ikke kommet sovende til det

 TEKST: JYTTE WEISS BRINKS/ FOTO: BJØRG KIÆRBierne summer foretagsomt ind og ud af rækken af velholdte bistader på Dorit Lassens og Johannes Hets’ frodige og idylliske landsted i Søby. De flittige droner har hårde kår; ikke på Ærø – men et foruroligende antal andre steder, hvor plantekulturen er mindre mangfoldig. Samtidig er sprøjtegifte og genmodificerede afgrøder gift for bierne, fortæller Johannes, der blandt meget andet er biholder.

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg Kiær

Drømme og driftighed

Lidt som den driftige sværm af bier, tilhører Dorit Lassen og Johannes Hets en sværm af driftige tyskere, der inden for de seneste år har opdaget Ærø som et sted, hvor man kan realisere sin drøm i omgivelser af skønhed og ro. Godt for folk som Dorit Lassen og Johannes Hets – og godt for Ærø.

På mindre end 3 år har parret forvandlet en almindelig, istandsættelsestrængende landejendom til et lille, duftende paradis med læbælter, bihold med aktive bisværme, hjemmehørende urter, grøntsagshave frugttræer og vandhuller. Et mønsterstudie i biodiversitet – og alt sammen sprøjtefrit og økologisk, naturligvis.

Bier - Yogastudio Ærø - Foto Bjørg Kiær

Johannes giver rundvisning og rådgivning om bihold

Drivkraften er kærlighed til naturen

”Det var kærligheden til naturen. Den ærøske og i al almindelighed, der var drivkraften” fortæller Dorit Lassen. Hun har lige serveret os en kold, mørkegrøn urtesmoothie med bl.a. mælkebøtteblade og mynte. Den kølige, søde drik læsker godt i den varme, solmættede baghave, hvor det eneste der høres er insekternes summen og den sagte raslen, når en af husets feriegæster vender en side i sin avis.

Dorit Lassen, der er uddannet yogainstruktør og krops- & psykoterapeut kom alene til Ærø for 5 år siden, og udgjorde fortroppen til det, der senere skulle blive hendes og Johannes Hets’ fælles projekt. ”Jeg kom hertil for at absorbere stilheden ovenpå et  travlt liv som selvstændig med klinik i Tyskland”. Arbejdet med at etablere et livsværk på Ærø skulle da også vise sig at kræve parrets samlede ressourcer for at lykkes, men det har været en givende og kreativ proces, hvor projektidéen er vokset gradvis og i takt med at stedet foldede sig ud, fortæller hun.

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg KIær

”Det var kærligheden til naturen. Den ærøske og i al almindelighed, der var drivkraften”

Opstart kræver fokus og seriøsitet

”Da jeg kom til Ærø kunne jeg tale ikke dansk. Og jeg havde heller ikke noget netværk herovre. Jeg måtte virkelig starte helt fra bunden. Jeg fik rådgivning hos bosætningskonsulenten og erhvervskonsulenten, og det hjalp mig i gang. Og så gjorde det gratis danskkursus som kommunen tilbyder, en meget stor forskel.”

”Planen var på sigt at starte en naturretreatplads med Bed&Yoga, men først skulle der findes fodfæste på øen – et arbejde. Jeg  startede med gratispraktik i  øens børnehaver, og efter halvandet år lykkedes det at blive støttepædagog i Pippihuset. Det var et vigtigt startskud for mig på en fremtid på Ærø.” Ved siden af sit faste arbejde startede Dorit Lassen sit eget lille yogastudio, som voksede lige så stille og nu har slået rod.

Drømmen blev virkelighed

Da de udvalgte den ejendom, der skulle komme til at danne rammen om deres fælles projekt,  blev det tid for Johannes Hets at komme til Danmark efter at have afviklet sin virksomhed.

Parrets fælles underskrift på slutsedlen til landejendommen i Søby blev startskuddet til lange arbejdsdage, store investeringer, opture, nedture, tab – og stunder med ren magi. Men det har ikke påvirket deres optimisme og kærlighed til Ærø, understreger

Dorit Lassen: ”Vi føler os tit meget taknemmelige fordi vi bor i dette paradis.”

Men som med enhver livsdrøm, så var det den store vision, der drev værket fremad og gjorde arbejdsbyrden lettere. Parrets utrættelige indsats har da også lønnet sig. Når man kigger sig omkring på den 6,5 ha. store ejendom, så er det vitterligt som at gå rundt i en drøm. Økogård og Yogastudio Vitsø har materialiseret sig.

Her er et sted, hvor naturpleje, sundhed, formidling og turismeaktiviteter går op i en smuk enhed. Her er  velbesøgte ferielejligheder som gæsterne elsker og kommer tilbage til. Her er et aktivt og professionelt formidlingsmiljø målrettet økoturister, hvor man kan tage kurser i biavl og høre om biodiversitet og omlægning. Her er yogastudio og retreat, hvor man kan fordybe sig, finde inspiration eller restituere sig fra stress og jag. Her er et stærkt og tydeligt koncept.

Yogastudio Ærø - Foto Bjørg Kiær

”Vi føler os tit meget taknemmelige fordi vi bor i dette paradis.”

Et bedre miljø

Vi tager en tur rundt på ejendommens jorder, der er konstrueret som et kringlet lille stisystem. Ruten, der leder ned til det naturskønne, inddæmmede Vitsø Nor, går gennem små frugtplantager og lunde, langs hegn og diger, fårefolde, gennem husets køkkenhave og forbi Johannes Hets’ bistader. Vi stopper op og betragter biernes livlige aktivitet.

”Mine bier har det godt her. Det er mere end man kan sige om det sted, de boede før. Der var landskabet præget af nogle enorme, monokulturelle landbrugsejendomme, hvor alt var opdyrket og sprøjtet. Det var som en ørken for bierne – der var stort set ikke noget, de kunne leve af. Her på ejendommen kan man se, at de trives. Vi har også gjort en masse aktivt for at skabe det rigtige miljø for dem. Vi har plantet til med frugt- og lindetræer – og så har vi omlagt til græsmarker med kløver, som giver bedst grobund for de vilde urter og den flora, der naturligt hører hjemme her.”

Yoga Studio Ærø - Bier - Foto Bjørg Kiær

På Økogård Vitsø kan man se, at bierne trives.

 

Et sted med indhold

Johannes Hets oplever en stor interesse for bihold hos økogårdens gæster. Mange kommer generelt for stedet og for at se Ærø – men stadig flere kommer specifikt for at lære om bier gennem Johannes Hets’ formidlingsvirksomhed. Det samme gælder for Dorit Lassens yogastudio, som det gennem års hårdt arbejde er lykkedes hende at skabe så skarp en profil på, at hun nu modtager yogagæster hele året. Parret tilbyder ikke bare en seng med morgenmad. De tilbyder et koncept .

”Det hjælper selvfølgelig, at jeg kan tilbyde disse omgivelser”, fortæller Dorit Lassen, mens hun viser rundt i husets overetage, hvoraf størstedelen er blevet bygget om til drømmen om det perfekte yogastudio; rummeligt og lyst – med loft til kip og betagende panoramaudsigt over Vitsø Nor. ”Vi har investeret en masse arbejde og penge i dette her, og det har også lønnet sig. Folk nyder at bruge mit studio og den atmosfære, der er. Det er en oplevelse i sammenhæng med Ærøs natur, så mine gæster kommer meget ofte igen.”

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg Kiær

Parret tilbyder ikke bare en seng med morgenmad. De tilbyder et koncept .

Mål: Tilbud i paradis hele året

I det hele taget ser parret et stort potentiale for sæsonforlængende aktiviteter på Ærø. Sommeren igennem – det vil sige otte uger om året – er de fuldt booket op med feriegæster. Det sker ifølge Dorit Lassen hovedsageligt via internetmarkedsføring.

Men resten af året skal man gøre en ekstra indsats. De er begge to enige om, at man som turismeaktør på Ærø skal gøre op, hvad man kan tilbyde, som rækker udenfor sæsonen. Det skal man skabe et tydeligt koncept og profil på – og så skal man markedsføre sig målrettet på det. Dette gør de meget aktivt bl.a. via deres tyske netværk, messedeltagelse mv.

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg Kiær

Ærø skal gøre op, hvad man kan tilbyde, som rækker udenfor sæsonen

Turismepotentiale hos naturelskere

”Man skal kigge grundigt på de interessegrupper, man kan få til at komme herover udenfor sæsonen. Der er mange slags; specielt naturelskerne kan man sagtens invitere hele året. Ærø har alt, hvad disse grupper drømmer om: Vandrerne og cyklisterne kommer her for eksempel ikke kun for at få godt vejr. De vil have rigtige naturoplevelser”.

”Det samme gælder fiskerne. De kommer her også hele året. Vi har beviseligt noget af Europas bedste fiskevand, men det er der ikke ret mange europæiske fiskere, der ved. Hvis Europas ornitologer kendte til Vitsø Nors helt unikke og rige fugleliv, så havde vi også her en meget stor gruppe helårsturister” påpeger Johannes Hets.

Johannes Hets arbejder med naturfaglig formidling i Tyskland, og han pendler jævnligt hen over grænsen for at passe sin faste indtægt. Parrets erklærede mål er dog at brede sæsonen så meget ud, at de kan leve af deres Ærø-aktiviteter på helårsbasis.

Ud over at bruge netværk, Internet og messer, annoncerer de flittigt i tyske special- og fagblade indenfor forskellige områder af yoga, økologi og biavl. Aktiviteterne er da også begyndt at flyde pænt ud i skuldersæsonerne om foråret og efteråret. Men der er et stykke vej endnu.

Vitsø - Yoga Studio Ærø - Foto BJørg Kiær

Vandrerne og cyklisterne kommer her for eksempel ikke kun for at få godt vejr. De vil have rigtige naturoplevelser”.

Markedsføring er afgørende

Nu er huset og omgivelserne på plads. Indholdet er også godt på plads med formidlingsaktiviteter, overnatning og yoga. Gæsternes tilbagemeldinger er generelt flotte, og folk kommer igen. Lokalt har de også fået iværksat gode samarbejder med andre aktører, og kommunikationskanaler som for eksempel begivenhedskalenderen på ærø.dk bruges flittigt. Dorit Lassen koordinerer fast med turistkontoret, når der skal markedsføres yogaevents til turisterne i ferierne.

Der skal dog arbejdes intensivt på det andet, seje træk, fortæller parret. Og det er den altafgørende markedsføring udadtil. I de pakker og til de målgrupper, der er relevante. Det er et stort arbejde at få på skinner; også selv om man har mange års erfaring med det, som Johannes Hets har.

Parret motiveres konstant af naturen. De får hjælp til aspekter af naturpleje, som de ikke selv er helt hjemme i: For eksempel er der nu sat et kuld af den sjældne klokkefrø i deres vandhuller, og det glæder de sig begge dagligt over.

Projektet kræver tålmodighed, men Rom blev ikke bygget på én dag. Parret er glade for at være nået så langt som de er, og de klør fortrøstningsfuldt på i de videre bestræbelser med at udvikle naturpleje og skærpe deres koncept.

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg Kiær

Indholdet er godt på plads med formidlingsaktiviteter, overnatning og yoga.

Bedre adgang til kontinentet

På spørgsmålet om, hvad de kunne ønske sig mere, kommer svaret prompte: En bedre færgeforbindelse til Sønderjylland – og dermed bedre adgang for de mange tyske turister. ”Vi ønsker os ikke så meget. Det er på mange måder en ønskesituation, at vi kan få lov at udleve vores drøm her. Men en bedre forbindelse ville skabe et stort momentum i forhold til de turister, der f.eks. gerne vil komme herop på weekend fra Hamborg. Og dem er der altså rigtig mange af.” 

Tyske turister kan give helårsliv på Ærø

Dorit Lassen og Johannes Hets fokuserer primært på det tyske marked. Det kender de indefra og ud, og Ærø er en populær destination takket være den unikke kombination af dansk økultur og en mangfoldig natur.

Johannes Hets mener, at Tyskland er Ærøs største ”fiskedam” i forhold til helårsturisme. Han er overbevist om, at det kan betale sig at tænke i koncepter og målsætte interessegrupper som bl.a. øko-turister, vandrere, ornitologer og generelt.

”Tyskerne kan godt lide Ærø. Hvis øens charme med  ro, kulturlandskaber, ren natur, god vandkvalitet etc. plejes og markedsføres gennem målrettede koncepter i de mange tyske specialmedier, så kan vi få turister og liv på øen hele året rundt. Det er jeg overbevist om.”

Yogastudio Ærø - Foto Bjørg Kiær

FAKTA

2 ferielejligheder og 1 B&B  med økologisk morgenmad

 

Yoga: Der udbydes yoga, meditation, massage og sauna som add-on

Yogaferiepakker, kurser og weekendkurser.

Bihold: Der udbydes rundvisninger og kurser i bihold.

KONTAKT & INFORMATION

Dorit: 4148-6895

Hovednummer: 3321-1111

Johannes: 6168-6038

 

www.yoga-aeroe.info

 

Yoga Studio Ærø - Foto Bjørg Kiær